Kommodorin terveiset

Hattulassa 28.12.2020

Hyvä veneilijä

Katselet juuri venekerhon uusittuja verkkosivuja. Vuonna 2016 perustetut sivut näyttivätkin jo varsin sekavilta ja vanhanaikaisilta, joten sivujen alustan vaihtumisen pakottama uudistus olikin jo paikallaan.

Vuosi on vaihtumassa ja alkaa taas tuntumaan siltä, että veneilykausi lähestyy. Hartaasti sitä odotan kahdestakin syystä. Ensinnäkin kuka nyt ei odottaisi vesille pääsyä. Toisekseen meillä on toivoa, että pääsemme eroon viruksen mukaan tuomista rajoituksista.

Suomen purjehdus ja veneily on mukana vastuullisuusohjelmassa ja julkaissut sivuillaan siihen liittyvää materiaalia. Ajattelu vastuullisuudesta pohjautuu YK:n kestävän kehityksen ohjelmaan ja sitä korostetaan myös yhteisöjen toiminnassa. Siksi mekin yhdistyksenä pyrimme toimimaan vastuullisesti niin korona-aikana kuin muulloinkin. Me otamme toiset huomioon ja pidämme itsestämme ja toisistamme huolta ja vaalimme ympäristöä.

Vaasalainen Ari Tammi kuvaa kirjoituksessaan varsin osuvasti veneilyn ydintä ja sitä mikä siinä minuakin viehettää, kannattaa lukea:  Sosiaalisesti tai omassa rauhassa

Oikein hyvää alkavaa vuotta kaikille!! 

Päivi Koskinen

kommodori

___________________________________________________________

Hattulassa 8.4.2020

Hyvä veneilijä

Kevät, veneenlasku, suunnitelmat vesillä liikkumisesta ja ainakin nyt kauniisti paistava aurinko saavat aikaan hyvää mieltä poikkeusoloista huolimatta. Onneksi on vesistöt ja onneksi on vene ?. Vaikka tällä hetkellä on seuratoiminnalle rajoituksia, voimme nauttia ulkoilmalajistamme kunhan huolehdimme ohjeiden noudattamisesta.

Poikkeusolojen takia olemme saaneet paljon neuvoja ja ohjeita siitä miten suojelemme itseämme ja läheisiämme tartunnalta, noudatetaan niitä myös veneillessä.

Venekerhon johtokunta on laatinut omat ohjeensa tukikohtaamme varten. Ohjeet jaetaan jäsenille sähköpostilla. Saareen olemme vieneet ohjeistusta näkyville paikoille.  Tukikohdassa näkyvimmät rajoitukset poikkeusoloissa ovat sisätilojen ja tulipaikkojen poistaminen käytöstä ja rantautumisen salliminen ainoastaan jäsenille. Mutta me kestämme sen ja toivomme, ettei tämä kestä koko kesää.

Suomen purjehdus ja veneilyn suositukset seuratoimintaa varten poikkeusoloissa löytyvät osoitteesta: https://spv.fi/teema/suositukset-korona-ajalle/ , valitse sieltä välilehti ”Seuratoiminta”.

Pidetään huolta toisistamme, noudatetaan ohjeita ja nautitaan auringosta ja ennen kaikkea pysytään terveinä.

Hyvää pääsiäistä kaikille

Päivi Koskinen

Kommodori

______________________________________________

Hattula 31.1.2019

Hyvä veneilijä

Kirjoitan nyt ensimmäistä tervehdystä kommodorina. Kiitän yhdistystä luottamuksesta ja yritän hoitaa homman parhaalla mahdollisella tavalla.

Tulossa on juhlan täyteinen vuosi. Veneseuraliput täyttävät yhdessä Suomen lipun kanssa 100 vuotta. Aiheen tiimoilta ovat aktivoituneet sekä Suomen Purjehdus ja Veneily että Suomen Merimuseo. Lahjoitimme oman veneseuralippumme molemmille. SPV järjestää lippunäyttelyn venemessuilla ja Suomen Merimuseo lisää veneseuraliput kokoelmiinsa. Näissä voi omaa lippua käydä bongaamassa.

Toinen suuri juhla tänä vuonna on meidän oman seuran 40 vuotisjuhla. Hämeenlinnan venekerhon on perustettu syksyllä 1979, joten on syytä juhlia. Tällä hetkellä juhlat on valmisteilla syyskuun ensimmäiselle viikonlopulle, mutta kaikki on vielä lopullisesti auki. Jos sinulla on hyviä ideoita paikasta tai muuten juhlasta, ilmoita toki. Varmaankin tarvitsemme myös apujoukkoja juhlajärjestelyihin.

Onneksi lunta on satanut paljon. Lumihan kuitenkin sulaa vedeksi järviin, joten varmaankin ensi kesänä vesi on korkeammalla kuin viime kesänä. Veneily pyörii jo mielessä, vaikka vielä malttaa pitää. Reilun viikon päästä saa ensimmäiset maistiaiset, kun käymme venemessuilla. Siitä se odotus taas kiihtyy.

Hyvää kevättä

Päivi Koskinen

KommodoriTässä vielä Samuli Salanterän kirjoittama tarina lipun historiasta:

Suomalainen veneseuralippu 100 vuotta

Venäjällä annettiin vuonna 1890 keisarillinen julistus purjehdusseurojen lipun käytöstä. Sillä määriteltiin purjehdusseurojen käyttöön valkoinen lippu, jossa oli sininen risti ja tangon puoleisessa kulmassa sen kaupungin tai läänin vaakuna, jossa seura on perustettu. Vastaava Pyhän Yrjön ristillä varustettu lippu oli ollut jo käytössä Venäjän luotsilaitoksella sekä Keisarillisella Nevan Jokipursiseuralla. Venäjän sotalaivasto käytti silloin - ja nykyään uudestaan - sinivalkoista Pyhän Andreaksen vinoristillä varustettua lippua.

Suurin osa Venäjän valtakunnan purjehdusseuroista toimi Suomen Suurruhtinaskunnassa. Näin ollen alun perin venäläisestä siniristilipusta muodostui vahva suomalaisuuden symboli. Itämeren alueella ja laajemminkin suomalaiset tunnettiin siniristilipusta. Routavuosien eli niin sanotun toisen sortokauden aikana Venäjän meriministeriö määräsi lisäämään purjehdusseurojen lippuihin tangonpuoleiseen yläkulmaan Venäjän valko-, sini- ja punaraitaisen lipun sekä siirtämään vaakunan alakulmaan. Tämä niin kutsuttu orjalippu herätti suomalaisissa purjehtijoissa suurta vastustusta, ja monesti lippu korvattiinkin sinivalkoisella viirillä.

Maamme itsenäistyttyä 1917 nuoren valtion tulevasta lipusta käytiin kiihkeitä keskusteluja. Purjehdusseurojen sinivalkoinen ristilippu oli muodostunut jo kansainvälisesti tunnetuksi, ja 29. toukokuuta 1918 annetulla lailla Suomen lipusta vahvistettiin purjehdusseurojen käyttämää siniristilippua mukaileva uusi kansallislippu.

Nykyinen veneilyseurojen käytössä oleva lippu, jossa sinisen ristin päälle on sijoitettu valkoinen risti ja tangon puoleiseen yläkulmaan alun perin läänin tai kaupungin vaakuna, sittemmin jokin muu seuran heraldinen tunnus, syntyi Nyländska Jaktklubbenin ja Suomen Purjehtijaliiton aloitteesta. Asetus purjehdusyhdistysten lipuista annettiin 18. helmikuuta 1919.

Ajoittain on herännyt keskustelu erikoislippujen tarpeellisuudesta. Kun laki Suomen lipusta uusittiin 1978, oli uhkana, että veneilijät olisivat menettäneet lippunsa. Veneilylipun käyttöoikeus kansallislippuun verrattavan suomalaisen aluksen kansallistunnuksena kuitenkin säilytettiin. Tähän vaikuttivat lippumme historia ja tausta sekä muutamien merkittävien merenkulkuvaltioiden huvivenelippujen käyttö.


Tänä päivänä veneseuralippu on arvokas osa suomalaista veneilykulttuuria. Veneen kansallisuuslipun ohella se on turvalliseksi katsastetun veneen ja veneilijöiden yhteisöllisyyden symboli. Suomen Purjehdus ja Veneily ry neuvoo veneily-yhdistyksiä oman yksilöllisen ja kansallisuustunnuksen arvon mukaisen heraldisen tunnuksen suunnittelussa sekä vahvistamisessa. Nykyään vahvistettuja veneseuralippuja on 356.Juhlavuoden kunniaksi Vene 19 Båt -messuilla järjestetään Veneseuralippu 100 vuotta -näyttely Helsingin Messukeskuksen pääsisäänkäynnin läheisyydessä olevassa Lasigalleriassa. Uudistettu Veneilijän lippukirja, jossa on paljon hyödyllistä tietoa liputuksesta, on myös myynnissä messuilla.Lisätietoa liputuksesta: spv.fi/liputus

_____________________________________________________________________

Hämeenlinna 21.12.2018Tervehdys venekansa!

Viime viestissäni toivottelin lämmintä juhannusta ja hyvää kesää, joten voi olla hyvä aika vähän päivittää…

Syyskokouksessamme valittiin uudeksi kommodoriksi Päivi Koskinen, ja näin oma kahdeksan vuotta yhtäjaksoisesti kestänyt ajanjakso kommodorin tehtävissä tuli päätökseen.

Haluan kiittää kaikkia yhdessä ja jokaista erikseen osakseni tulleesta luottamuksesta ja yhteistyöstä näiden vuosien aikana. Erityiskiitoksen osoitan pitkäaikaiselle kerhon sihteerille Seppo Jokiselle sekä ”kirstunvartijoille”; pitkään hommaa hoitaneelle Kaisa Jalkaselle sekä nykyiselle rahastonhoitajalle Tarja Lehdolle. Uskokaa vaan, puheenjohtajan tehtävää on helppo hoitaa, kun ympärillä on vastuuntuntoisia ja asiansa osaavia tekijöitä.

Toivotan isosti onnea matkaan Päiville sekä syyskokouksessa valitulle uudelle johtokunnalle. Tehkää viisaita päätöksiä Venekerhon ja hienon harrastuksen eteenpäin viemiseksi!

Koko porukalle toivotan Hyvää ja Rauhaisaa Joulua, sekä erinomaisen onnekasta Uutta Vuotta 2019!

Näkemisiin!

Jyrki Vuolahti

kommodori

_______

Hämeenlinna 03.06.2018Tervehdys Venekansa!

Kuten tarkkaavaisimmat ovat ehkä huomanneet, en ole niitä ahkerimpia kirjoittelijoita… Suonette anteeksi.

Tämän vuotinen veneilykausi on saatu aloittaa epätavallisen hienojen säiden vallitessa. Toivotaan, että näitä riittää vielä koko kesälle. Nyt jo on saatu ”kelejä” enemmän kuin viime kesänä yhteensä.

Hienossa tukikohtasaaressamme on uusien laiturien sähköistysoperaatiot hyvässä vauhdissa ja sitä kautta tukikohdan käyttömukavuus ja –turvallisuus paranevat. Kiitokset asian parissa toimivalle ryhmälle. Hienoa!

Eräs asia, johon jokaisen veneilijän kannattaa perehtyä, on Meripelastusseuran Trossi –niminen palvelu. Trossin maksamalla tuet samalla paikallisen Hämeenlinnan Järvipelastajien toimintaa ja saat jäsenyyden tuossa yhdistyksessä. Trossin lunastettuasi Järvipelastajat auttaa veloituksetta esim. karilleajon, konerikon tai muun matkan keskeytymisen yhteydessä hoitamalla veneesi hinauksen kotisatamaan. Pelastuslaitos kyllä hoitaa asiaa varsinaisessa hätätilanteessa, mutta esimerkiksi konerikon kohdalla eivät asiaan puutu ellei ole henkeä uhkaava vaaratilanne. Myöskään autojen kohdalla ehkä tutuksi tullut kaskon autopalveluvakuutus ei venekaskon kohdalla toimi samoin. Venekasko ei korvaa esim. konevian takia aiheutunutta hinausta satamaan.

Ottakaapa asia harkintaan ja toimikaa!

Lämmintä Juhannusta ja kesää toivotellen

Jyrki Vuolahti

kommodori

P.S. Muistathan käyttää ilmoittajiemme palveluita!

_____________________________________________________________________Hämeenlinna 21.12.2017

Tervehdys Venekansa!

Tänään on vuoden lyhin päivä ja siltä se kyllä näyttääkin. Valon määrä on vallan niukka ja sääkin vetinen (joskin kai pikkuhiljaa kylmenemässä). Tästähän se päivä taas lähtee hitaasti pitenemään ja ainakin omalla kohdalla nostaa mielialaa, kun suunta on taas parempaan päin. Venemessuihin ei ihan kauheasti aikaa ole ja siitähän se kausi aina käynnistyy…

Taka-Horkan tukikohdan 20-vuotinen vuokrasopimus on uusittu ja seuraava 20-vuotisjakso alkaa 2018 alusta. Tämä mahdollistaa meille kaikille tärkeän tukikohdan kehittämisen myöskin pitkällä tähtäimellä. Tärkeä asia siis, sillä onhan Taka-Horkka aikamoinen ”runko” kerhomme toiminnalle.

Toivotan kaikille erinomaisen Rauhaisaa Joulua ja Onnea ja Menestystä Uudelle Vuodelle 2018.Jyrki Vuolahti

kommodori

_____________________________________________________________________

Hämeenlinnassa 20.04.2017

Tervehdys Venekansa!

Joulun alla viimeksi kirjoittelin ja odottelin jäiden vahvistumista. No niin, jäitähän sitten saatiin ihan mukavasti ja nyt sitten odotellaan niiden sulamista. Eiköhän vajaan kuukauden päästä ole jo veneet hyvinkin vesillä. Näin tämä aika pahalainen vaan rientää!

Talven aikana sitten järki onneksi tavoitti poliitikkojen päänupit ja nämä ”juppien huvikuunarit ja skootterit” säästyivät verolta. Tosin pahoin pelkään, että asiaan vielä palataan kun alkuun päästiin. Taisi vaalien läheisyys vain toppuutella isompia intohimoja, kun kansa vähän älähti. Jollain lailla vaan tuntuu huonolta pelkän omistamisen verottaminen. Eiköhän jokainen veneilijä siinä missä autoilijakin maksa melkoisen potin veroja ostamansa polttoaineen kautta.

Tukikohdassamme on talven aikana tehty valmisteluja laituriasennuksille ja hyvällä mallillahan asiat ovat. Uusilla laitureilla saadaan selvästi lisää laituritilaa ja lisää mukavuutta myös takaakuljettaville veneille. Myöskin polttopuutalkoita on tehty isolla joukolla ja luvassa on lämpimiä saunoja. Iso kiitos kaikille touhuihin osallistuneille!

Toivotan kaikille lämmintä kevättä ja mukavaa puuhastelua veneiden parissa!

Jyrki Vuolahti

kommodori

_____________________________________________________________________

Hämeenlinnassa 20.12.2016

Tervehdys Venekansa!

Syyskokous pidettiin ja kommodorin pesti sitten jatkuu seuraavat kaksi vuotta. Kiitos luottamuksesta!

Kerho sai myös uuden kunniajäsenen; Onnittelut Suvannon Paulille ja kiitokset pitkään jatkuneesta toiminnasta yhteisen hyvän eteen!

Kun viimeksi kirjoittelin, puhuttiin jäiden lähdöstä. No, aikaa on vierähtänyt niin, että nyt sitten kovasti odotellaan jäiden vahvistumista. Tarkoitus nimittäin on kuljetella uusien laitureiden asennustarpeita saareen ja homma olisi helpompi jäätä pitkin kuin uittamalla. Toivotaan että jäitä vielä saadaan.

Tässä vaiheessa vuotta toivotan kaikille erinomaisen Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2017!Jyrki Vuolahti

kommodori

_____________________________________________________________________

Hämeenlinnassa 28.04.2016

Tervehdys Venekansa!Katselet Venekerhon juuri uusittuja verkkosivuja. Työryhmä Päivi Koskinen, Kari Bergström, Mikko Ketonen ja Harri Rosendahl on tehnyt ison ideointi- ja rakennustyön sivuston muutoksen kanssa ja onnistunut siinä mielestäni vallan mainiosti. Siitä iso kiitos koko työryhmälle!

Verkkosivujen kautta tullaan jatkossa hoitamaan tiedottaminen sekä jäsenille, että ulospäin kaikille kiinnostuneille. Mukana on uutena juttuna mm. Keskustelufoorumi sekä Rompetori, joihin tietysti toivotaan aktiivista osallistumista. Itse en ole ”naamakirjaihmisiä”, mutta olen ymmärtänyt, että silläkin puolella on tehty uudistuksia. Näitä sivuja pyritään myös käyttämään mainoshankintaan, niin että tuotteita ja palveluja toimittavat yritykset saavat asiansa venekansan tietoisuuteen.

Kesä lähestyy lujaa vauhtia ja saari-isäntien Antsan ja Tapsan johdolla saunaremonttia tehdään niin, että tukikohdalle tärkeä laitos olisi käyttökunnossa kun sesonki alkaa.

Kevättalkoot Taka-Horkassa ovat ohjelmassa 14.5., jolloin laitetaan saari kesäkuntoon ja nostetaan viiri taas salkoon. Tervetuloa mukaan!

Jäät jo lähtivät, mutta kerronpa silti asiaan liittyvän tarinan: Kalastajapariskunta eleli syrjäisellä saarella ja kevät lähestyi kovaa vauhtia. Jokaviikkoinen kauppareissu kuitenkin oli tarpeen tehdä ja niinpä isäntä päätti lähettää emännän asiaa hoitamaan. Isäntä antoi lähtöä tekevälle emännälle rahan sijasta kirjekuoren ja käski antamaan sen kauppiaalle. Emäntä antoi perille päästyään kirjeen kauppiaalle joka luki sen saman tien. Viesti oli: ”Laita ostokset kirjalle. En arvannut antaa rahaa mukaan, kun jäät on niin heikot”.

Mukavaa kesän odotusta!

Jyrki Vuolahti

kommodori

_____________________________________________________________________

Hämeenlinnassa 25.10.2015

Tervehdys Venekansa!Niin se kesä taas mennä sujahti ja nythän veneet on ainakin isompi osa jo nostanut talviteloille.

Syyskaudella on kuitenkin vielä toimintaa jäljellä, eli kerhon syyskokous sekä tietysti pikkujoulu.

Uusille jäsenille tiedoksi ja vanhoille muistin virkistämiseksi: Hämeenlinnan Venekerhon sääntöjen mukaan vuosittain pidetään kaksi yleistä ns. vuosikokousta, ensimmäinen keväällä maalis- huhtikuun aikana ja toinen syksyllä loka-marraskuun aikana.

Kevätkokouksessa käsitellään mm. edellisen vuoden tilit, toimintakertomus ja vahvistetaan toimintakalenteri alkavalle kaudelle.

Syyskokouksessa vahvistetaan talousarvio ja toimintasuunnitelma tulevalle vuodelle. Tässä kokouksessa myös valitaan johtokunnan jäsenet erovuoroisten tilalle. Vuorovuosina syyskokous valitsee kommodorin ja varakommodorin seuraavalle 2.vuotiskaudelle. Tänä vuonna on vuorossa varakommodorin valinta. Syyskokouksessa myös vahvistetaan tulevan vuoden jäsen- ym maksujen suuruus.

Näistä kokouksista jokainen saa erillisen kutsun sääntöjen mukaan viimeistään viikkoa ennen ko. kokousta.

Tärkeitä ja yhteisiä asioita siis, kannattaa olla mukana niistä päättämässä!Jyrki Vuolahti

kommodori

_____________________________________________________________________

Hämeenlinnassa 07.05.2015Tervehdys Venekansa!

Vaalit ja Vappu sitten tuli ja meni. Hetken päästähän meillä kaikilla on asiat hyvin, ainakin jos vaalilupauksiin on uskominen.

Veneilykausi on hyvällä alulla ja vauhti varmasti paranee säiden toivottavasti lämmetessä. Hämeenlinnassa on havaittavissa ilahduttavaa, osin varmaan Kantolan tapahtumapuiston siivittämää aktiivisuutta. Vierasvenepaikkoja rakennetaan Sotkanrantaan ja Virveliin. Myöskin Sotkanrannan rantaravintolan tuloa on tervehdittävä ilolla. Kaupungin satsausta vierasvenesatamaan ei vaan näy eikä kuulu ja taitaa jäädä nykyisessä talouskurimuksessa sen vanhan, hyvää vauhtia rapistuvan laiturintapaisen varaan veneilijän palveluista puhumattakaan. Ensi kesänä saatetaan nähdä ennätysmäärä veneellä liikkuvia konsertti- ym. matkailijoita näillä seuduilla. Ainakin niin toivotaan.

Veneala tiedotti jo Venemessujen aikaan kaupan käyvän kohtalaisen mukavasti ja niin se kuulemani mukaan käy edelleenkin. Hyvä niin eritoten jos mukaan tulee uutta harrastajajoukkoa. Tästä porukasta toivottavasti joku osa saadaan liittymään myöskin kerhomme jäseneksi. Uutta väkeä mahtuu mukaan kyllä.

Muistakaahan katsastuttaa veneenne! Turvallisuusvarusteisiin kannattaa aina kiinnittää huomiota ja antaahan katsastus monessa tapauksessa alennusta vakuutusmaksuihin. Ja onhan toki kunniakasta kantaa kerhon omaa perälippua veneessä. Tämä myös avaa ovet vierailuihin naapuriseurojen tukikohdissa.

Toivotan kaikille lämmintä ja mukavaa veneilykesää!

Nähdään vesillä!

Hämeenlinnassa 07.05.2015

Jyrki Vuolahti

kommodori